Reklama

Reklama

Ukraińskie smaki: Bogracz

Pierwszy raz spróbowałam tej przepysznej, ostrej zupy w ludowej restauracji (ukr. kołyba) w Karpatach.

Składniki:

Reklama

1 kg wieprzowiny

100 g boczku

2 cebule

3 łyżki mielonej papryki

5 ziemniaków

2 pomidory

2 papryki

1 ostra papryczka

1 łyżeczka kminku

sól

pieprz

4 ząbki czosnku

natka pietruszki

olej do smażenia

Przepis na 10-12 porcji

1. Boczek pokrój w kostkę i usmaż, żeby wytopić z niego tłuszcz.

2. Pokrój wieprzowinę w kostkę (ok. 2x2 cm).

3. Cebulę drobno pokrój i smaż, aż nabierze złocistego koloru.

4. Zmniejsz ogień, do cebuli dodaj sproszkowaną paprykę, pokrojoną ostrą paprykę, mięso, kminek.

5. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj trochę wody i duś na małym ogniu.

6. Kiedy woda wyparuje, możesz dodać jej nieco więcej, ale pamiętaj, że mięso ma się dusić, a nie gotować.

7. Obrane ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Smaż przez chwilę.

8. Dodaj wodę i gotuj przez ok. 15 minut.

9. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.

10. Gęstość zupy możesz regulować ilością dodawanej wody.

Przed podaniem dodaj do zupy posiekany czosnek i natkę pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Ukraina smaków"

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje