Reklama

Sznycel po wiedeńsku

Obiad w pół godziny.

Przygotowanie: 20 minut
Smażenie:
10 minut

Składniki:

- 40 dag udźca cielęcego,
- 3 jajka,
- 100 ml oleju,
- łyżka masła,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki mąki,
- cytryna,
- sok z jednej cytryny.

Przygotowanie

1. Mięso kroimy w plastry. Bardzo cienko rozbijamy (dobry sznycel wiedeński nie mieści się na talerzu). Kropimy sokiem z cytryny, lekko solimy i odstawiamy na godzinę do lodówki (kotlety będą wówczas bardziej kruche i soczyste).

Reklama

2. Następnie każdą porcję mięsa obtaczamy w mące, potem w  roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na olej z dodatkiem masła i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na sznycle odrobinę masła, przykrywamy patelnię i na 3 minuty zostawiamy na maleńkim ogniu, aby kotlety stały się bardziej pulchne.

3. Usmażone sznycle kładziemy na talerze. Każdą porcję dekorujemy plasterkiem cytryny lub kawałeczkiem masła.

 

MWMedia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy