Reklama

Penne z kurczakiem i pesto

Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami – dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.

Poniżej prezentujemy  przepis na danie kuchni afrykańskiej autorstwa Siby Mtongany.

Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut

Porcja dla: 3 osób

 Pesto

200g świeżej bazylii

2 ząbki czosnku, wyciśnięte

Sól i świeżo zmielony pieprz

100g orzeszków piniowych, prażonych

100g sera parmezan, startego

1 zielona papryczka chili bez nasion

160ml oleju z oliwek

Do wymieszania z:

2 ząbki czosnku, wyciśnięte

4 piersi kurczaka pokrojone w paski

1 łyżka stołowa suszonej mieszanki ziół włoskich

Reklama

Sól i pieprz do smaku

250g pomidorków cherry, przekrojonych na pół

 500g penne, al dente

 Sok oraz skórka z jednej cytryny

Do podania

Starty parmezan

Liście bazylii

 Sposób przyrządzenia

Pesto:

1.    Umieść składniki na pesto w mikserze, oprócz oleju z oliwek. Miksuj aż otrzymasz gładką konsystencję. Dodawaj powoli oliwę aż powstanie gęste pesto.

2.    Przenieś do sterylizowanego słoika i zalej oliwą. Przechowuj w lodówce.

Penne z kurczakiem

3.    Podgrzej 1 łyżkę stołową oliwy z pesto na dużej patelni i podsmaż czosnek.

4.    Dodaj paski kurczaka i przypraw solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami, smaż przez około 5 minut.

5.    Dodaj pomidorki cherry i smaż przez kolejne 2 minuty.

6.    Wymieszaj z ugotowanym penne i pesto. Dodaj sok oraz skórkę cytryny.

7.    Posyp startym parmezanem oraz bazylią, podawaj gorące.

Wkrótce na Polsat Food Network - w poniedziałki począwszy od 17 listopada o godzinie 12:00 i 15:30 będzie można obejrzeć nowy program z Afryką w tle. Zapraszamy na premierę ,,Afrykańskiej kuchni Rezy" już w najbliższy poniedziałek.

  Więcej przepisów Siby Mtongany:

Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

Sałata z kukurydzą, imbirem i kolendrą

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy