Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nie tylko marcepan

Lubeka słynie z marcepanu, ale kuchnia regionu Szlezwik-Holsztyn ma o wile więcej do zaoferowania.

Kociołek lubecki

Składniki:

Reklama

600 g karkówki wieprzowej

2 litry bulionu wołowego

5 ziaren ziela angielskiego

2 listki laurowe

5 goździków

5 ziaren czarnego pieprzu

Natka pietruszki

600 g marchewki

600 g ziemniaków

2 cebule

100 g boczku wędzonego

1 łyżeczka smalcu

Sól

Pieprz

Mięso umieścić w garnku, zalać bulionem, dodać ziele angielskie, listki laurowe, goździki i pieprz. Gotować 30 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.

Cebulę, marchewkę i boczek pokroić w kostkę, ziemniaki w słupki (ok. 1x3 cm). Boczek smażyć z cebulą 2-3 minuty. Mięso wyjąć z bulionu. Warzywa i cebulę z boczkiem dodać do bulionu. Gotować 15 minut. Mięso pokroić w kostkę, również dodać do garnka. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje