Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mała focaccia nadziewana warzywami

Pyszna przekąska.

Składniki:

Reklama

0,5 kg mąki

225 ml wody

20 g soli

40 g cukru

75 ml oliwy z oliwek

10 g drożdży

2 bakłażany

2 papryki

1 cebula

3 ząbki czosnku świeży tymianek

Do małej miski wlej letnią wodę, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Powoli dodaj wodę z drożdżami. Dokładnie ugnieć ciasto (na początku może być klejące). Uformuj ciasto w kulę, dodaj oliwę, przykryj folią i odstaw na 24 godziny. Ponownie wyrób ciasto i odstaw jeszcze na godzinę.

Warzywa pokrój na średnie kawałki, rozdrobnij czosnek. Smaż warzywa na rozgrzanej oliwie. Dodaj tymianek. Ciasto posmaruj oliwą i podziel na kawałki

Układaj w formie do muffin, nadziej smażonymi warzywami. Piecz 10-15 minut w 250 st. C.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje