Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kuchnia turecka

Proste potrawy i intensywne smaki - kuchnia turecka jest niezwykle bogata, łączy w sobie wpływy z ogromnego terytorium Imperium Osmańskiego. Ale wiele tureckich dań wygląda znajomo... Poznajmy tureckie mielone, pierogi, pizzę i turecką jajecznicę.

Kofta w sosie jogurtowo-miętowym



Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 g mieszanego mięsa mielonego

1,5 łyżki bułki tartej

1 jajko

Sól, pieprz

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oliwy z oliwek

500 g jogurtu naturalnego

Mięta, zielona cebulka

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, bułkę tartą, jako, sól, pieprz, kumin, paprykę, musztardę, cebulę i czosnek wyrobić. Z masy uformować 12-16 kulek. Smażyć je na oleju ok. 8 minut. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać jogurt, pokrojoną miętę, sól i pieprz, wymieszać. Kulki podawać z sosem, posypane pokrojoną cebulką.

Reklama

 Manti - tureckie pierogi

Składniki:

400 g mąki

1 jajko

Sól

1 cebula

Pół pęczka natki pietruszki

2 gałązki mięty

250 mielonej wołowiny

Pieprz

Słodka papryka

1 buałko2 ząbki czosnku

300 g jogurtu naturalnego

5 łyżek mleka

3 łyżki masła

Na ciasto: W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Miętę i natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso mielone, cebulę i zioła wyrobić, dodać po pół łyżeczki soli i pieprzu i łyżeczkę papryki.

Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty  (5x5 cm), nakładać farsz, brzegi smarować białkiem, składać po przekątnej i sklejać. Następnie skleić rogi pierogów (jak uszka). Gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z jogurtem i mlekiem, doprawić solą. Masło roztopić, dodać łyżeczkę papryki. Manti podawać z sosem jogurtowym, posypać ziołami i skropić masłem paprykowym.


Lahmacun - turecka pizza



Składniki:

 20 g drożdży

1 łyżka cukru

Sól

500 g mąki

3 średniej wielkości cebule

6 pomidorów

2 tureckie papryczki (Sivri Biber)

2 ząbki czosnku

Pęczek pietruszki

250 g mielonej jagnięciny

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki przecieru z papryki (Biber salçası)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżeczki mielonego kminu

Czarny pieprz

Szczypta chili w płatkach

1 łyżeczka słodkiej papryki

Pół ogórka

2 czerwone cebule

Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptę, soli, mąkę i drożdże umieścić w misce, stopniowo wlewać 350 ml wody wyrabiając za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Cebule i 2 pomidory, zetrzeć, paprykę i pietruszkę i czosnek drobno pokroić. Przygotowane składniki wymieszać z mięsem, oliwą, przecierem paprykowym, koncentratem pomidorowym. Doprawić tymiankiem, kminem, solą, pieprzem, papryką i chili.

4 pomidory, pół ogórka i czerwone cebule pokroić w cienkie plastry.

Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, każdy rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Umieścić na wyłożonej papierem blasze. Smarować przygotowana masą i piec kolejno w temp. 200 st. C przez 10 minut. Wyjąć i podawać z przygotowanymi świeżymi warzywami.

Menemen - jajecznica po turecku



Składniki:

3 pomidory

3 zielone peperoni

150 g czosnkowej kiełbasy  Sucuk

2 małe cebule

2 łyżki masła

sól, pieprz

8 jaj

150 g sera feta

Skórkę pomidorów naciąć, polać wrzątkiem i zdjąć. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Papryczki pokroić w krążki (pestki odrzucić), kiełbasę pokroić na kawałki, cebulę w plasterki. Tłuszcz roztopić na patelni, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i peperoni i smażyć. Dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do pozostałych składników, przykryć. Jajka powinny być całkowicie ścięte, ale jajecznica nie może być sucha. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.



 




Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje