Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kuchnia irlandzka

Trzy doskonałe przepisy z kuchni irlandzkiej.

Boczek zawijany po irlandzku

Składniki:

2 kg chudego boczku

Reklama

3 cebule

7 ząbków czosnku

Natka pietruszki

Pęczek szczypiorku

75g +2 łyżki masła

200 g bułki tartej

Sól, pieprz

1 jajko

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki musztardy

2 łyżki dżemu jabłkowego

2 listki laurowe

2 jabłka

100 ml mleka

100 g śmietany

200 ml bulionu

125 ml cydru (wina jabłkowego)

1-2 gałązki tymianku

Farsz: 1 cebulę i 5 ząbków czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Roztopić 75 g masła, zeszklić cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodać zioła i bułkę tartą. Ostudzić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko.

Pasta: Roztopić 2 łyżki masła.  Dodać 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, musztardę i dżem jabłkowy i posmarować mięso 2/3 przygotowanej pasty.

Nałożyć nadzienie. Zawinąć i związać nicią. Ułożyć na ruszcie, pod spodem umieścić blachę. Piec w temp. 175 st. C przez 3 godziny.

1 cebulę pokroić na duże kawałki. Po godzinie pieczenia na blasze ułożyć cebulę i listki laurowe. Po 30 i 60 minutach podlać ¼ l wody. Posmarować pozostałą pastą i piec do końca.

Na sos: jabłka obrać pokroić, 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki  zagotować razem z cydrem, mlekiem, śmietaną, bulionem i tymiankiem. Gotować 15 minut. Sos zmiksować. Podawać z pieczonym boczkiem.

 

Gulasz irlandzki

Składniki:

400 g marchewki

400 g pasternaku

2 łodygi selera naciowego

3 gałązki świeżego tymianku

250 g cebuli

1 kg wołowiny

Sól, pieprz

2 łyżki koncentratu pomidorowego

33 cl piwa Guinness (extra Stout)

0,5 l bulionu

Warzywa pokroić w kostkę. Mięso w ok. 5 cm kawałki. Mięso przesmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć, wlać piwo bulion. Dodać mięso i tymianek. Wstawić (pod przykryciem) do rozgrzanego piekarnika (150 st. C) na 3 godziny doprawić solą i pieprzem.

 Soczewica po irlandzku

Składniki:

0,33 l ciemnego piwa (np. Guinness)

500 g soczewicy

400 g karkówki wieprzowej

pęczek włoszczyzny

500 g ziemniaków

6 debreczynek

2 łyżeczki suszonego tymianku

sól, pieprz, cukier

tymianek do dekoracji

Do piwa dolać 330 ml wody, wsypać soczewicę i odstawić na 2 godziny. Karkówkę umieścić w dużym rondlu, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać soczewicę i gotować ok 15 minut. Włoszczyznę obrać i pokroić (marchewkę i pora w plasterki, selera w kostkę). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kiełbaski w plasterki. Ziemniaki, tymianek, kiełbaski i marchewki, dodać do rondla i gotować dalsze 5 minut. Karkówkę wyjąć i lekko przestudzić. W tym czasie dodać selera i pora i gotować jeszcze 5-7 minut. Karkówkę pokroić  w kostkę i ponownie dodać do potrawy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać udekorowane tymiankiem.




 


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje