Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Chili con carne

To prawdziwy kulinarny klasyk, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają potrawy jednogarnkowe.

Składniki:

900 g karkówki wołowej

Reklama

1 limonka, wyciśnięta

1 puszka czerwonej fasolki

2 łyżki pasty chili

 100 g boczku

Startego sera cheddar

 Puszka pomidorów

1 cebula

Pół łyżeczki czerwonego chili w proszku

Pół łyżeczki chili chipotle w proszku

 1 łyżeczka oregano

Pół łyżeczki kminku

1 gałązka tymianku

1 łyżeczka kolendry

1 łyżka cukru

50 ml oliwy z oliwek

Sól czarny pieprz

Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj: chili, chili chipotle w proszku, zmielony kminek i kolendrę, oregano, tymianek i pastę chili. Dodaj wodę.

Boczek usmaż na chrupko, zdejmij z patelni. Smaż wołowinę, zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu smaż cebulę 3-4 minuty. Dodaj pastę chili, smaż przez dodatkowe 2-3 minuty. Boczek, wołowinę, cebulę przełóż do garnka, dodaj wodę, sok z limonki. Dodaj pomidory, cukier. Dopraw do smaku. Dodaj fasolkę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.  Posyp startym serem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje