Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bakłażany z orzechami

W Polsce kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri, ale tak naprawdę kuchnia gruzińska to wyjątkowe bogactwo potraw przygotowywanych na bazie dorodnych warzyw rosnących w południowym słońcu. Do tego pyszne sery, aromatyczne przyprawy i baranina. W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym przyjęciu!

Składniki:

Reklama

500 g bakłażana 3-4 ząbki czosnku

Szklanka orzechów włoskich

3-4 gałązki świeżej kolendry

1 łyżeczka kolendry

2 łyżki białego octu balsamicznego

100 ml oliwy z oliwek

¼ łyżeczki szafranu

Chmeli-suneli do smaku

Sól morska do smaku

Pokrój bakłażany wzdłuż na kawałki o grubości 0,5 cm.

Pokrusz orzechy włoskie.

Dodaj czosnek i świeża kolendrę.

Dodaj kolendrę , Chmeli-suneli, szafran i sól.

Wymieszaj, aby orzechy wchłonęły przyprawy.

Dodaj ok. pół szklanki gorącej wody. Mieszaj do uzyskania konsystencji kremu. Dodaj biały ocet balsamiczny.

Smaż bakłażany na złoty kolor.

Osącz bakłażany z nadmiaru tłuszczu.

Nakładaj farsz i zwijaj bakłażany w roladki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje