Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sekretne składniki miłości

Konkurs już się zakończył. Zobacz wyniki!

Zwycięzcy: arvore, asiaq, chemasia, mari01, estate, picola, magga111, madamadlen, inka777, przejs. Gratulujemy!

Zasady konkursu

Reklama

Aby wziąć udział w konkursie, należało umieść w dziale Przepisy swój autorski przepis kulinarny. Aby to zrobić, należało zalogować się, lub - zarejestrować się tutaj. Następnie w swoim profilu należało wejść do zakładki Przepisy i dodać swoją propozycję.

Nagrody

Na zwycięzców czekało 10 zestawów składających się z 3 książek z kulinariami w tle. 

Elizabeth Bard "Lunch w Paryżu"

Lunch w Paryżu to wspomnienia młodej Amerykanki przeżywającej dwa namiętne romanse naraz – z Bretończykiem Gwendalem i... francuską kuchnią. W najbardziej romantycznym z miast Elizabeth idzie na lunch z przystojnym Francuzem – i już nigdy nie wraca do domu. Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby i jak sufletem czekoladowym koić ataki tęsknoty za domem.

Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie Paryż. Francuska kultura, jak się okazuje, do pewnego stopnia przypomina dojrzały ser – z zewnątrz widać jedynie sztywną otoczkę i dopiero przebijając się przez nią, można dotrzeć do półpłynnego, pikantnego wnętrza. Książka, choć doskonale wpisuje się w ramy gatunku reprezentowanego przez Rok w Prowansji czy Pod słońcem Toskanii, przynosi coś więcej niż opis blasków i cieni życia w Paryżu. Jest to bowiem opowieść o zakochiwaniu się, redefiniowaniu słowa „sukces” i odkrywaniu, co się naprawdę liczy, co to znaczy być szczęśliwym i jak odnaleźć się w obcym kraju.

Jael McHenry "Kuchnia duchów"

Po nagłej śmierci rodziców nieśmiała i skryta Ginny, młoda kobieta dotknięta zespołem Aspergera, szuka ukojenia w kuchni, z dala od dominującej siostry Amandy i wścibskich krewnych. Metodyczne czynności związane z przygotowywaniem posiłków łagodzą jej smutek i niepokój, a bogaty aromat toskańskiej zupy ribollity, przygotowanej zgodnie z ręcznie spisanym przepisem włoskiej babci, koi zmysły. Przyciąga też nieoczekiwanego gościa… Duch babci przynosi Ginny tajemnicze ostrzeżenie i znika niczym para znad stygnącego talerza. Wkrótce po tym wydarzeniu Ginny odkrywa, że ma niezwykłą moc przywoływania duchów osób, których ulubione danie przyrządza. Wie, że nie może o tym opowiedzieć swej stojącej twardo na ziemi siostrze, ale wierzy, że ten dar może być okazją do nawiązania upragnionej przyjaźni i rozpoczęcia całkiem nowego życia. Spróbuje też za jego pomocą wyjaśnić głęboko skrywany sekret i ocalić przed sprzedażą swój dom rodzinny. Refleksyjna i smakowita powieść o samopoznaniu i wewnętrznej kruchości z oryginalną bohaterką, która łącząc teraźniejszość z przeszłością, prozę życia z poezją smaków, odkrywa w sobie cudowną moc i siłę do samodzielnego, pełnego życia. Dla wielbicielek gotowania i czytania powieści takich Julia i Julia, Przepiórki w płatka.

Nicolas Barreau "Sekretne składniki miłości"

Przypadki nie istnieją! Aurélie Bredin, która po śmierci ojca przejęła restaurację "Le Temps des Cerises", jest o tym święcie przekonana. W ten brzemienny w skutkach listopadowy poniedziałek, kiedy Aurélie jest tak nieszczęśliwa jak jeszcze nigdy wcześniej, wpada jej w oko w księgarni powieść pod tytułem "Sekretne składniki miłości". Zdziwiona natyka się w niej na zdanie nawiązujące do jej własnej restauracji. Po lekturze całej historii Aurélie nagle odzyskuje wolę życia. Ma nową pasję: chce poznać autora książki który, jak wierzy, uratował jej życie. Chce mu podziękować i zaprosić do swojej uroczej restauracji, najwyraźniej już mu znanej. Jednak próba nawiązania kontaktu z wyjątkowo nieśmiałym angielskim pisarzem za pośrednictwem francuskiego wydawnictwa okazuje się bardzo trudnym, ba, prawie niemożliwym przedsięwzięciem. Aurélie tak łatwo się nie poddaje, lecz kiedy pewnego dnia znajduje w swojej skrzynce pocztowej wiadomość od tajemniczego autora, dochodzi do zupełnie innego spotkania, niż to sobie wyobrażała...

Konkurs trwał od 4 lipca do 22 lipca 2012 roku.

Uwaga: należy pamiętać, aby dodawany przepis był przepisem autorskim. W przeciwnym razie będziemy dyskwalifikować zgłoszenie.

Masz pytanie? Napisz do nas: konkursy@styl.pl

Regulamin konkursu

Dowiedz się więcej na temat: konkurs | wakacje | przepisy | konkursy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje