Reklama

Jak nie marnować jedzenia

Marnowanie żywności to problem, który dotyczy większości z nas. Według badań co roku wyrzuca się około 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia. Jak sobie poradzić z tym problemem? Oto kilka wskazówek.

Ziemniaki

Ziemniaki kupowane w większych ilościach powinny być przechowywane w ciemnym i dość chłodnym miejscu (np. w piwnicy). Najlepszą temperaturą do przechowywania jest 7- 10 st. Celsjusza.

W tej temperaturze ziemniaki będziemy mogli przechowywać przez wiele tygodni. Pamiętajmy również, że pomieszczenie powinno być suche.

W przeciwnym razie ziemniaki zepsują się w przeciągu kilku dni.

A co zrobić w przypadku, gdy z obiadu zostanie nam solidna porcja ziemniaków? Te śmiało warto wykorzystać na drugi dzień do kopytek lub pierogów ruskich.

Na kolację dobrym pomysłem będzie również obsmażenie ich na patelni.

Reklama

Dodatkowo obficie obsypane ulubionymi ziołami lub przyprawami mogą stać się smaczną przekąską. 

Pieczywo

Kto nie zastanawiał się nad tym, co zrobić z resztkami chleba? Nie zawsze uda się wymierzyć odpowiednią ilość pieczywa dla rodziny, a większość z nas ma opory przed wyrzuceniem go do kosza.

Co zrobić w takiej sytuacji? Przede wszystkim należy zacząć od prawidłowego przechowywania.

Chleb powinien być trzymany w chlebaku - najlepiej drewnianym. Owinięty dodatkowo lnianą ściereczką (nie workiem foliowym) dłużej pozostanie świeży.

Jeśli jednak nasz chleb już jest czerstwy, nie pozbywajmy się go. Czerstwe pieczywo może być wykorzystane do zrobienia grzanek, które śmiało można dodać do zup, sałatek lub zapiekanek.

Pamiętajmy również, że chleb można zamrozić. W ten sposób nie zmarnujemy jedzenia.

Odmrożony bochenek (np. na parze) będzie smakował jak świeży, a do tego nie traci swoich wartości odżywczych.

Sery

Sery są delikatnym jedzeniem. Dlatego tak istotne jest to, aby przechowywać je w odpowiedni sposób.

Najlepiej jest kupować je w niewielkich ilościach, ale często. Dlaczego?

Sery sprzedawane są w swojej "szczytowej formie", czyli w momencie kiedy są najsmaczniejsze.

W lodówce należy je przechowywać w papierowym opakowaniu, dzięki czemu dłużej zachowają swoją przydatność.

Jeśli na kostce sera pojawi się pleśń, część tę można odkroić, ale ze sporym nadmiarem.

Pamiętajmy, że im twardszy ser, tym lepiej, ponieważ pleśń nie przedostanie się we wnętrze twardego sera żółtego.

Owoce i warzywa

Zupełnie inna sytuacja jest w przypadku miękkich owoców i warzyw.

Te, jeśli zostaną zaatakowane przez pleśń, należy wyrzucić w całości, ponieważ istnieje duże ryzyko, że cały produkt jest pokryty pleśnią, choć nasze oko tego nie widzi.

Zasada ta nie dotyczy jednak wszystkich owoców i warzyw. Te, które są twarde np. jak marchewka, śmiało można odkroić wyłącznie zepsutą część.

A co z produktami, których dni są policzone?

Wykorzystajmy je do zrobienia zapiekanki lub zupy - krem. 

W przypadku owoców warto kupić jogurt naturalny i przyrządzić smaczny koktajl.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama