Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupy i sosy – zagęszczanie bez mąki

​W kuchni masz wiele produktów, których możesz użyć do poprawienia konsystencji, smaku i aromatu potraw.

Z drobną kaszką

Reklama

Gospodynie od dawna dodawały kaszę do zup nie tylko dla smaku, ale także po to, aby je zagęścić. Jeśli nie chcesz zmieniać za bardzo walorów smakowych potrawy, dodaj do niej kaszę jaglaną lub mannę. Wystarczy je opłukać i wrzucić do gotującej się zupy lub sosu. Gdy chcesz, aby były niewyczuwalne, ugotuj je osobno, a potem zmiksuj na gęstą papkę. Dopiero wtedy połącz z potrawą. Do miksowania nadają się także grube kasze. Świetny jest np. pęczak, ponieważ nie ma zbyt wyrazistego smaku ani zapachu. Inaczej jest z kaszą gryczaną, która nadaje potrawie bardziej wyrazisty aromat.

Z dodatkiem cebuli

Cebula nie tylko zagęści danie, ale doda mu ostrości. Do tego celu możesz wykorzystać każdy gatunek cebuli - białą, czerwoną, dymkę, szalotkę. Ta ostatnia szczególnie nadaje się do sosów. Posiekaj ją drobno, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do sosu. Gotuj tak długo aż cebula zmięknie i całkowicie się rozpadnie, wtedy sos zmieni konsystencję. Jeśli chcesz w ten sposób zagęścić zupę, odcedź przez sitko trochę rosołu i gotuj w nim zeszkloną cebulę. Gdy zmięknie, zmiksuj i dodaj do zupy. Zupy-krem możesz zagęszczać tak jak sosy. 

Z surowym żółtkiem

Jajko nadaje się szczególnie do zagęszczania sosów. Zdejmij potrawę z ognia i zaczekaj aż trochę ostygnie. Dodaj jedno lub dwa żółtka (w zależności od ilości sosu) i energicznie wymieszaj. Najlepiej trzepaczką lub mikserem. Następnie powoli podgrzewaj, cały czas mieszając. Żółtko się zetnie i sos zgęstnieje. Zupę również możesz zagęścić w ten sposób, ale użyj więcej żółtek. Jeśli nie jest to zupa-krem, odcedź tyle, aby uzyskać szklankę rosołu. Ostudź go, a potem dodaj żółtka i wszystko razem zmiksuj. Połącz z resztą zupy i powoli podgrzewaj na małym ogniu.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje