Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zamienniki jajek

Myślisz, że nie uda się bez nich upiec ciasta, przyrządzić pasztetu lub mielonych kotletów? Mylisz się! Potrawy bez jaj mogą być pyszne.

Zamień na masło orzechowe

Zapewni potrawom spoistość i jedwabistą konsystencję. Nadaje się zarówno do deserów, wypieków, jak i kotletów, gołąbków, krokietów. 

Trzy łyżki masła orzechowego zastąpią jedno jajko. Możesz także kupić lub zrobić masło z orzechów nerkowca. 

Ma mniej wyrazisty smak niż to z orzeszków ziemnych i więcej białka oraz składników mineralnych. 

Szklankę orzechów miksuj aż uzyskasz jednolitą, kremową masę. Jeśli chcesz mieć nieco rzadsze masło, dodaj łyżkę oleju z orzechów włoskich, ziaren sezamu lub z awokado. Trzymaj w lodówce. Zachowa świeżość przez miesiąc.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje