Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zachowaj świeżość produktów

Nie wyrzucaj przywiędłej sałaty, czerstwego chleba i podeschniętego sera. Zobacz, jak je uzdatnić.

Jędrne warzywa

Przywiędłe warzywa odzyskają chrupkość i smak, jeśli włożysz je do lekko ciepłej wody z dodatkiem cukru (łyżeczka na litr). W ten sposób odświeżysz np. sałatę, marchew, pietruszkę, paprykę, rzodkiewki. Liście sałaty oderwij i wkładaj pojedynczo do miski z wodą. Pozostaw na 20-30 minut, następnie opłucz i osusz w wirówce lub na papierowym ręczniku. 

Warzywa korzeniowe oraz papryka wymagają dłuższej kąpieli. Pozostaw je w wodzie na ok. godzinę. Do ich odświeżenia możesz też użyć wody z sokiem cytrynowym (dwie łyżki soku na litr wody).

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | jedzenie | świeżość

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje