Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zachowaj świeżość na dłużej

​Warzywa i owoce są ważne w diecie, ale jak o nie dbać po zakupie? Istotne są temperatura i sposoby przechowywania. Nadwyżkę produktów warto przerobić, zanim zwiędną, wyschną lub zgniją.

Owoce w folii

Banany nie pokryją się zbyt szybko brązowymi plamkami, jeśli ich ogonki owiniesz folią spożywczą. Z miejsca, gdzie owoce przyrastały do gałęzi, wydziela się dużo etylenu, gazu, który przyspiesza dojrzewanie. Gdy powstrzymasz jego uwalnianie (owijając banany folią), opóźnisz ten proces. 

Reklama

Folia zahamuje również ciemnienie miąższu przekrojonego awokado. Skrop go sokiem z cytryny, szczelnie owiń folią i włóż do lodówki. Sposób ten sprawdzi się też przy przechowywaniu napoczętych jabłek, gruszek, mango, melonów. Nie używaj folii aluminiowej, ponieważ aluminium wchodzi w reakcję z kwaśnym sokiem owoców.

Dowiedz się więcej na temat: warzywa

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje