Wykorzystaj resztki jedzenia
W czasach, kiedy jedzenia mamy pod dostatkiem, niektórzy nie przykładają do niego wagi i wyrzucają produkty, które można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, jak nie marnować resztek jedzenia.
Do kawałka białego sera dodaj łyżeczkę śmietany i posiekane zioła, a zrobisz wyśmienitą pastę do kanapek.
Z czerstwego pieczywa można zrobić tosty francuskie. Wystarczy jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i wanilią. Namoczony w nim chleb upiecz w piekarniku lub na patelni.
Ze zwiędłych warzyw zrób gulasz warzywny. Pokrój je wszystkie, obsmaż na oleju i uduś w jednym garnku.
Zmarszczone jabłka zawiń w ciasto francuskie, upiecz i polej śmietanką. Pyszny deser gotowy w 10 minut.
Obierki jabłek zagotuj z cynamonem i plastrem cytryny. Dobry napój do picia. Można posłodzić lub pod koniec gotowania wrzucić szczyptę herbaty.
Banany całkiem przejrzały? Upiecz z nich racuchy, dodaj do muffinek lub wykorzystaj w deserze zamiast jajka (jeśli oczywiście jest w przepisie).
Jeśli banan nie nadaje się już do jedzenia, zużyj go jako nawóz do kwiatów (ze skórką).
Został kawałek banana, ogórka lub łyżka oleju kokosowego? Zrób z nich maseczkę na twarz.
Warzywa z rosołu możesz wykorzystać jako dodatek do pasztetu.
Z kaszy, jaka została po obiedzie, można zrobić jarskie kotlety. Dodaj tylko ugotowaną soczewicę lub warzywa i jajko.
Zobacz także: