Reklama

Wybierz oliwę dobrej jakości

Dzięki tej wiedzy nie dasz się już więcej nabrać na nieuczciwe promocje. Zobacz, jak wybrać idealną oliwę!

Na co zwracać uwagę:

Kolor

Mówi o odmianie oliwek i ich dojrzałości w momencie zerwania. Nie ma znaczenia dla jakości. 

Zielony kolor informuje, że oliwki nie były w pełni dojrzałe i produkt jest dość ostry oraz pikantny. Żółta barwa świadczy o tym, że oliwa powstała z dojrzałych owoców. Ma więc delikatniejszy smak i nie jest tak bardzo aromatyczna. 

Zapach

Jeśli oliwa nie pachnie, to znaczy, że jest kiepskiej jakości. 

Oczywiście nie sprawdzisz tego w sklepie, ale w domu już tak. Zrób prosty test: nalej we wgłębienie dłoni trochę oliwy i rozetrzyj palcami, wówczas poczujesz jej zapach. 

Reklama

Dobra oliwa ma aromat kwiatowy, owocowy, trawiasty. Gdy pachnie orzechowo, to znaczy, że jest zepsuta. 

Butelkę

W jasnym szkle oliwa szybko się psuje i traci swoje właściwości. 

Wybieraj więc produkt pakowany do ciemnych butelek (puszka jest też zalecana). W domu przechowuj ją  w chłodnym i zaciemnionym miejscu: nie straci walorów i na długo wystarczy. 

Zobacz także:


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: oliwa | oliwki | kolor | zapach
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy