Reklama

Winorośl na dorodny plon

Ich silnie rozrastające się pnącza wymagają nawet parokrotnego cięcia w okresie wegetacji i spoczynku. Korzenie tej rośliny lubią rozdrobnioną ziemię. Jak dbać o winorośl, aby cieszyć się dorodnymi owocami?

Winorośl to roślina o silnej dominacji wierzchołkowej. Dlatego podczas wzrostu młodych roślin konieczne jest podwiązywanie pędów. Jeśli zaczną się pokładać na ziemi, nie będą chciały rosnąć na wysokość i zaczną marnieć.  

Sztuka przycinania

Najważniejszym zabiegiem w uprawie winorośli jest jej przycinanie - zapewnia prawidłowy wzrost i obfite owocowanie. Jeśli nie będziesz regularnie przycinać, krzewy nadmiernie się zagęszczą, co sprawi, że owoce będą drobne, kwaśne i dadzą lichy zbiór. Natomiast nadmierne cięcie może doprowadzić do braku lub bardzo skąpego kwitnienia. 

Reklama


Formowanie winorośli rozpocznij najwcześniej w drugim lub trzecim roku uprawy. Metod formowania jest wiele, u większości odmian sprawdza się tzw. metoda niskiej głowy. Na pniu o wys. 50 cm zostaw sześć krótkich łóz z trzema pąkami na każdej. Pędy latorośli wyrastające z tych pąków przywiąż do palików.

Jeśli winorośl była sadzona jesienią, przed nadejściem mrozów u nasady krzewów usyp kopczyk (z ziemi ogrodowej, kompostu), a wiosną przytnij za trzecim pączkiem. W następnych latach formuj pień i łozy.   

Jakich wrogów ma winorośl?

Najgroźniejszą chorobą winorośli jest szara pleśń. Na porażenie grzybem Botrylis cinerea szczególnie dużą podatność wykazują dojrzewające we wrześniu owoce. Objawy szarej pleśni mogą być dwojakie. Przy suchej i ciepłej pogodzie pojedyncze owoce wysychają, zaczynają przypominać rodzynki.

Przy wilgotnej i deszczowej dochodzi do porażenia całych gron: pleśnieją i pokrywają się gęstym, szarym nalotem grzybni i zarodników. Gdy zauważysz pierwsze objawy infekcji, już w momencie wybarwiania się owoców, wykonaj oprysk preparatem Tiptop 500 SC lub Topsin M 500 SC.

Podaruj sadzonkę


We wrześniu i październiku pobiera się tzw. sztobry, czyli zdrewniałe sadzonki pędowe. Górę pędu zetnij pod skosem, kawałek za pąkiem. Dół przytnij pod
kątem prostym. Sadzonki zamocz w wodzie z preparatem grzybobójczym. Umieść w skrzynce z wilgotnym podłożem i przenieś do chłodnej piwnicy.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy