Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Uporać się z kurzem

​Do wody, w której płuczemy ściereczkę do wycierania kurzu, wlejmy nieco gliceryny. Dokładniej zbierzemy kurz, a w dodatku nie będzie on tak szybko osiadał na czyszczonych powierzchniach.

Za kaloryferem 

Reklama

Rozwieśmy między kaloryferem a ścianą mokry ręcznik. Zdmuchnijmy kurz mocnym, zimnym powietrzem suszarki, kierując strumień w stronę ręcznika (kurz się wtedy do niego przyklei). Jeśli chcemy umyć żeberka kaloryfera, nałóżmy grubą skarpetkę na ramię metalowego wieszaka (najlepiej takiego, jaki dostaje się w pralni). Takie "urządzenie" zmieści się prawie wszędzie.

W kuchni 

Górne powierzchnie szafek kuchennych wyłóżmy warstwą papierowych ręczników lub gazet i co jakiś czas je wymieniajmy. Te miejsca są narażone na osiadanie kurzu i tłustego brudu, trudnego do usunięcia. Dzięki ręcznikom zaoszczędzimy sobie szorowania tych powierzchni.

Abażury

Czyścimy je raz na 2 tygodnie, np. pędzlem do malowania, a w przypadku delikatnych materiałów - zimnym powietrzem suszarki. Plastikowe, szklane i laminowane abażury myjemy wilgotną gąbką

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama