Reklama

Szorstkie dłonie? Wypróbuj domowe sposoby

Nawet gdy codziennie sprzątasz, zmywasz i pierzesz, możesz mieć gładkie i zadbane ręce. Pielęgnuj je produktami, które masz w swojej kuchni i używaj rękawiczek

Sprzątaj w rękawiczkach

Zanim zabierzesz się do wycierania kurzu, porządkowania papierów itp., nałóż na dłonie odżywczy krem, a potem załóż cienkie, bawełniane rękawiczki. Nie tylko ochronisz ręce przed kurzem, który wysusza skórę, ale także je nawilżysz i odżywisz. Mokre sprzątanie, czyli szorowanie wanny, zmywanie, mycie blatów, szyb, luster wykonuj w gumowych lub lateksowych rękawiczkach.

Posmaruj ziemniakiem

Na spękane dłonie najlepszy jest okład z gotowanych kartofli. Pół średniego ziemniaka rozgnieć widelcem i wymieszaj z łyżką tłustego mleka lub słodkiej śmietanki. Nałóż grubą warstwę papki na ręce, owiń folią spożywczą, ręcznikiem i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie zmyj i wmasuj w dłonie odrobinę kremu nawilżającego. Ziemniak zawiera dużo witaminy C, która działa odmładzająco i kojąco na skórę. Przyspiesza również gojenie drobnych skaleczeń i zadrapań. Mleko oraz śmietana są bogate w witaminę A i E, które nawilżają i odżywiają skórę, a także przywracają jej jędrność.

Reklama

Wypróbuj miód

Łyżkę płynnego miodu wymieszaj z sokiem z cytryny wyciśniętym z połówki owocu i podgrzej do temp. ok. 38oC. Posmaruj umyte dłonie, załóż foliowe rękawiczki (np. takie, jakich używasz do farbowania włosów), a na nie wełniane, aby mikstura cały czas była ciepła. Po godzinie zmyj letnią wodą i wmasuj krem nawilżający.

Ugotuj kleik z lnu

Płaską łyżkę nasion lnu zalej szklanką zimnej wody i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj, aby ziarenka nie przywarły do dna naczynia. Przecedź przez sito lub gazę. W ciepłym kleiku mocz dłonie przez 10-15 minut. Jeśli Twoje ręce są bardzo szorstkie, stosuj kleik codziennie co najmniej przez tydzień. Możesz używać tego samego. Przechowuj go w lodówce, a przed zastosowaniem podgrzej do temperatury ok. 38 stopni C.

Pamiętaj o peelingu

Gładkość twoim dłoniom zapewni regularne, raz w tygodniu, złuszczanie martwego naskórka. Przygotuj preparat do peelingu ze składników, które masz w swojej kuchni. 

Będziesz potrzebowała: łyżki cukru, fusów z kawy lub grubej soli, łyżki oliwy z oliwek albo oleju jadalnego, np. kokosowego, migdałowego, z pestek winogron. 

Wymieszaj starannie składniki. Nałóż papkę na dłonie i wcieraj przez 2-3 minuty, wykonując ruchy, jakbyś myła ręce. Następnie spłucz ciepłą, ale nie gorącą wodą i wytrzyj. Nie musisz smarować rąk kremem, bo po takim zabiegu skóra będzie doskonale odżywiona i nawilżona. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama