Reklama

Szkodniki w kuchni

Co zrobić, aby pozbyć się moli spożywczych? Jest klika sposobów.

Lubią szafki z sypkimi produktami spożywczymi. Dlatego, gdy zauważysz w nich owady, żywność trzeba wyrzucić. 

Opróżnione szafki umyj ciepłą wodą z mydłem lub płynem do naczyń. Przetrzyj również opakowania od zewnątrz. Nie przechowuj jedzenia w otwartych torebkach i naczyniach. Zastosuj gumki i spinacze uniemożliwiające dostanie się moli do środka. 

Szczelnie zwiąż torebki z cukrem i bułką tartą. A najlepiej przesyp je do zamykanych pojemników. 

Zanim włożysz je do szafek, wstaw na kilka minut naczynie z podgrzanym w garnku octem i zamknij drzwiczki, aby przez jakiś czas ocet parował. 

Reklama

Powtórz to kilka razy. Rozłóż na półkach saszetki z goździkami, liście laurowe, miętę, kawałki i skórki cytryny, pomarańczy i laski wanilii. 

Wykorzystaj plastry antymolowe, do których owady się przykleją. 

Usuń zabezpieczającą folię i przymocuj do drzwiczek szafki od wewnętrznej strony. Możesz również użyć tzw. pułapek z feromonami, które zwabiają mole. Gdy tam wejdą (np. do lejkowatej foremki), same już się nie wydostaną. 

Zobacz także: 

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy