Reklama

Reklama

Sposoby na udane grillowanie

Ważne są smaczne produkty i sposób, jak je przygotujesz. Dlatego zaopatrz się w dobre urządzenia i akcesoria. Zastanawiasz się, co sprawdzi się podczas rodzinnego przyjęcia na świeżym powietrzu? Skorzystaj z naszych rad.

Jakość

Wybieraj świeże, chude mięsa (drób bez skóry, ryby), unikaj tłustych (karkówki, kaszanki, kiełbasy). Choć tłuszcz się wytapia, ale spada na węgle, spala się i emituje szkodliwe substancje. A Ty je potem wdychasz i spożywasz, bo osiadają na potrawie.

Przed grillowaniem natrzyj mięso oliwą, olejem z pestek winogron lub rzepakowym. Ogranicz sól na rzecz przypraw: czosnku, cebuli, tymianku, bazylii. Nie grilluj produktów peklowanych saletrą, bo rozkłada się ona na rakotwórcze związki.

Paliwo

Reklama

Najlepiej używaj węgla z drzew liściastych (brykietu). Iglaste mają dużo żywicy, z której pod wpływem ciepła uwalniają się toksyczne związki. Orientacyjny czas to 45 minut od rozpalenia grilla. Jeżeli używasz podpałki, odczekaj 20 minut, zanim położysz produkt na grillu. Przedtem sprawdź również stan urządzenia, oczyść je, usuń resztki oleju i jedzenia. Kładź składniki dań na ruszcie dopiero wtedy, gdy dobrze się już rozpali!

Aluminiowe tacki ograniczają spływanie tłuszczu i soków. Możesz też zawijać produkty w folię aluminiową lub w papiloty z pergaminu. Nie musisz tego robić, gdy np. szybko opiekasz pieczywo, paprykę, plastry cukinii, pieczarki. Podczas grillowania polewaj mięso sosem lub piwem.

Dowiedz się więcej na temat: grillowanie | lato | grillowanie w domu

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje