Reklama

Reklama

Sposoby na przechowywanie

Owoce i warzywa przechowuj właściwie, a długo będziesz cieszyć się ich smakiem.

Ziemniaki z jabłkami

Reklama

Aby zapobiec kiełkowaniu kartofli, trzymaj je w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce! Przesyp je też z foliowej torby do koszyka. Włóż do niego jabłko. Dzięki temu ziemniaki będą wolniej kiełkować i nie zepsują się zbyt szybko. Pamiętaj, że warzywa te nie lubią sąsiedztwa cebuli. Wydzielane przez nią związki przyspieszają ich gnicie. 

Banany w folii spożywczej

Jeśli nie chcesz, aby za szybko przejrzały, owiń ich końcówki (miejsce wyrastania banana z drzewa) folią spożywczą. Ograniczysz w ten sposób wydzielanie etylenu i zapobiegniesz psuciu się owoców. Dzięki tej metodzie banany zachowają świeżość nawet 5 dni. Przechowuj je oddzielnie,aby nie przyspieszały psucia się innych owoców i warzyw.

Pomidory w koszyku

Nie wkładaj ich do lodówki, bo chłodne powietrze przyspiesza psucie się tych warzyw. Najdłużej przetrwają w temperaturze 10-13°C, ale w pokojowej też wytrzymają 3-4 dni.

Cytrusy w chłodzie 

Trzymaj je w lodówce, w pojemniku na warzywa i owoce. Aby nie wilgotniały, owiń każdy owoc w papier. Jeśli masz nadmiar cytrusów, wyciśnij z nich sok i zamroź go.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje