Reklama

Reklama

Sól - nie tylko do przyprawiania

Sięgamy po nią, by doprawić dania, ale to przecież nie całe spektrum właściwości soli kuchennej. Jest prawie czystym chlorkiem sodu, więc dobrze czyści, odkaża i ściera. Dlatego może być doskonałym środkiem do usuwania wszelkiego rodzaju zabrudzeń i nieprzyjemnych zapachów.

Utrwali kolor nowych ręczników

Reklama

Do dwóch pierwszych prań dodawaj po 1 szklance soli. Utrwali ona kolory i tak szybko nie będą się spierać. 

Zapobiegnie pękaniu szklanek

Szklanki wygotuj w mocno osolonej wodzie. Nie będą pękać w kontakcie z gorącym płynem.

Poprawi smak arbuza

Jeśli leciutko posolisz arbuza, stanie się słodszy. Szczypta soli podniesie też smak czekoladowej polewy na torcie. 

Przedłuży świeżość i kruchość herbatników

By smakowały jak świeżo upieczone, do blaszanego pudełka, w którym je przechowujesz, wsyp szczyptę soli. D Pozwoli smażyć rybę bez tłuszczu Posyp gorącą patelnię sporą szczyptą gruboziarnistej soli. Poczekaj, aż kryształki zaczną podskakiwać, a wtedy kładź rybę bez obawy, że przywrze do dna.

Ułatwi ostrzenie noży

Przed ostrzeniem włóż nóż do zimnej, osolonej wody (2 łyżki soli na 1 szklankę wody) na 15 minut.

Usunie ślad po wodzie na drewnianej powierzchni

Postawiłaś gorącą szklankę na biurku? Plama zniknie, jeśli wetrzesz w nią pastę sporządzoną z 1 łyżeczki soli i kilku kropli wody. Wcieraj miękką szmatką, aż plama zniknie.

Wyczyści dzióbek imbryka

Napchaj do dzióbka soli i zostaw na noc. Następnie przepłucz dzióbek wrzątkiem. Jeśli resztki nalotu pozostaną, zmyj je odrobiną soli nałożonej na zmywak.

Zbierze białko z podłogi

Rozbite białko posyp solą. Gdy się zetnie, bez trudu je sprzątniesz.

Wyczyści stopę żelazka

Nastaw żelazko na wysoką temperaturę. Deskę do prasowania przykryj gazetą. Nasyp na nią trochę soli i... prasuj. Nalot na stopie żelazka zniknie bez śladu.  

Wybieli firanki

Dosyp garść soli kuchennej do wody przed ostatnim płukaniem twoje firanki zalśnią bielą, a w dodatku będą się lepiej układać.

Zlikwiduje swąd spalenizny

Przypaliłaś mleko? Namocz rondelek, nasyp do niego trochę soli, odczekaj 10 minut i wyszoruj. Sól nie tylko ułatwi umycie naczynia, ale też pochłonie nieprzyjemny zapach spalenizny.

Wyczyści lodówkę

Wyjmij jedzenie i półki z lodówki. Rozpuść garść soli w 4 litrach ciepłej wody. Umyj gąbką wnętrze lodówki. Roztwór nie jest szorstki, więc nie porysuje czyszczonych powierzchni. Przy okazji sól pochłonie nieprzyjemne zapachy.

Odświeży deskę do krojenia

Po umyciu natrzyj ją solą kuchenną. Deska stanie się jaśniejsza i zniknie z niej woń sprawianej ryby i siekanego czosnku.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje