Reklama

Resztki jedzenia: Jak je wykorzystać?

Zero Waste w dosłownym tłumaczeniu znaczy „brak śmieci” lub „brak marnowania”. Zgodnie z nim staramy się wytwarzać jak najmniej odpadów, a te które powstaną, wykorzystać ponownie. To nie tylko troska o środowisko, lecz także duża oszczędność. Nawet obierki, resztki sosu, piwa czy fusy z herbaty mogą nam do czegoś posłużyć.

Skorupki jaj

Drobno je pokrusz (możesz także rozetrzeć w moździerzu) i rozsyp pod rośliny w ogrodzie lub w doniczce. Użyźnią ziemię i zasilą kwiaty. Możesz też zalać skorupki gotującą się wodą i odstawić na tydzień. Co jakiś czas mieszaj. Potem stosuj ją jak zwykłą odżywkę do kwiatów.

Skórki cytryny

Zrobisz z nich znakomity środek do mycia kuchennych blatów i podłóg z terakoty. Włóż je do słoiczka, zalej octem tak, by były przykryte. Zakręć, wstrząśnij i odstaw na 3 tygodnie. Gotowe! 

„Zużyte” torebki z herbatą

Wrzuć do zlewozmywaka wypełnionego wodą i detergentem. Wtedy z łatwością domyjesz naczynia. Możesz też wilgotną torebką przetrzeć ciemne drewniane meble. Dzięki temu dodasz im nowego blasku.

Do polerowania drewnianych komód, stołów czy szafek nadają się także resztki piwa. Nasącz nim flanelową szmatkę i przetrzyj powierzchnię. 

Reklama

Woda po gotowaniu ziemniaków

Włóż do niej sztućce ze stali nierdzewnej. Pozostaw na kwadrans. Po tym czasie, wyjmij je i wytrzyj do sucha Nabiorą blasku. 

Woda po gotowaniu ryżu

To idealny krochmal. Wrzuć do zawiesiny garść suszonej lawendy (mogą być np. też płatki róży). Zagotuj i parz pod przykryciem 5 minut. Odcedź i, jeżeli jest za gęsty, dolej wody.

Resztki sosu

Możesz wykorzystać do następnego obiadu. Przelej go do foremek do lodu i zamroź. Potem wystarczy go wyjąć, podgrzać i dodać do makaronu.

Ekstrarada

Gdy po przyjęciu zostanie ci trochę wina, przelej je do foremek do robie- nia lodu i zamroź. Potem wykorzystaj je do schładzania drinków lub gotowania bigosu.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy