Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Resztki jedzenia: Jak je wykorzystać?

Zero Waste w dosłownym tłumaczeniu znaczy „brak śmieci” lub „brak marnowania”. Zgodnie z nim staramy się wytwarzać jak najmniej odpadów, a te które powstaną, wykorzystać ponownie. To nie tylko troska o środowisko, lecz także duża oszczędność. Nawet obierki, resztki sosu, piwa czy fusy z herbaty mogą nam do czegoś posłużyć.

Skorupki jaj

Drobno je pokrusz (możesz także rozetrzeć w moździerzu) i rozsyp pod rośliny w ogrodzie lub w doniczce. Użyźnią ziemię i zasilą kwiaty. Możesz też zalać skorupki gotującą się wodą i odstawić na tydzień. Co jakiś czas mieszaj. Potem stosuj ją jak zwykłą odżywkę do kwiatów.

Skórki cytryny

Reklama

Zrobisz z nich znakomity środek do mycia kuchennych blatów i podłóg z terakoty. Włóż je do słoiczka, zalej octem tak, by były przykryte. Zakręć, wstrząśnij i odstaw na 3 tygodnie. Gotowe! 

„Zużyte” torebki z herbatą

Wrzuć do zlewozmywaka wypełnionego wodą i detergentem. Wtedy z łatwością domyjesz naczynia. Możesz też wilgotną torebką przetrzeć ciemne drewniane meble. Dzięki temu dodasz im nowego blasku.

Do polerowania drewnianych komód, stołów czy szafek nadają się także resztki piwa. Nasącz nim flanelową szmatkę i przetrzyj powierzchnię. 

Dowiedz się więcej na temat: resztki | jedzenie | wykorzystanie odpadów

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje