Przejdź na stronę główną Interia.pl

Przypalony piekarnik. Jak go wyczyścić?

Nie musisz używać szkodliwych dla zdrowia środków, wystarczą domowe.

Dobrze nagrzej

Reklama

Włącz piekarnik na 220°C i zostaw na 20 minut. Zwęglony tłuszcz i resztki jedzenia łatwo odejdą od ścianek. Wystarczy zeskrobać je trzonkiem drewnianej łyżki. Potem przetrzyj wnętrze piekarnika wilgotną ścierką.

Użyj sody i octu

Mieszanka tych składników świetnie poradzi sobie z zatłuszczonymi blachami i rusztami. Nabieraj papkę na szorstką stronę gąbki do zmywania i szoruj powierzchnię.

Wypróbuj parę wodną

Blachę do pieczenia ciast lub naczynie żaroodporne wypełnij do połowy wodą. Możesz dodać do niej trochę octu. Włóż naczynie do piekarnika i nastaw na 220°C. Gdy wnętrze wypełni się parą, wyłącz, ale nie otwieraj drzwiczek. Gdy woda przestygnie, wyjmij naczynie i wytrzyj piekarnik papierowym ręcznikiem. Parująca woda zmiękczy brud.

Pasta z detergentem

Trudne do usunięcia przypalenia pokryj papką sporządzoną z sody lub soli, octu albo roztworu kwasku cytrynowego oraz płynu do zmywania naczyń. Pozostaw na pół godziny, a potem mocno pocieraj szorstką stroną gąbki, aż brud zejdzie. Następnie spłucz czyszczone powierzchnie, często zmieniając wodę.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje