Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pora na grzyby - zbierz i przechowaj na zimę

Prawie wszyscy lubimy je zbierać i jeść. Gorzej z czyszczeniem oraz przetwarzaniem. Na szczęście są na to proste sposoby.

Jakie zbierać?

Nie schylaj się po bardzo młode grzybki. Pozwól im urosnąć i w pełni się wykształcić. Wtedy łatwiej poznasz, czy są jadalne, czy trujące. Również przejrzałe okazy zostaw w lesie. Stare grzyby są niesmaczne, a po przekrojeniu może się też okazać, że zaatakowały je robaki. Jeśli nie jesteś wytrawnym grzybiarzem, weź ze sobą do lasu atlas grzybów. Od razu będziesz mogła sprawdzić, co znalazłaś.

Nie do plastiku

Reklama

Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub papierowej albo płóciennej torby. Trzymane przez kilka godzin w foliowej reklamówce nawet jadalne mogą zaszkodzić. Zaparzają się bowiem i wytwarzają niebezpieczne, toksyczne substancje.

Pierwsza obróbka

Natychmiast po powrocie do domu oczyść grzyby i usmaż, uduś, ugotuj lub przetwórz - zamknij w słoikach, ususz. Wstępnie staraj się oczyścić je już w lesie. Z suchych kapeluszy łatwiej usuniesz ściółkę, mech, zeschnięte liście i igły. W domu będzie trudniej, bo zebrane grzyby nawet w koszyku czy papierowej torebce lekko zwilgotnieją i strzępki roślin mocno przylgną do kapeluszy.

Oprósz mąką

Grzyby blaszkowe trudno oczyścić tak, aby po ugotowaniu piasek nie zgrzytał w zębach. Ale jest na to sposób. Oczyszczone wstępnie kurki, rydze lub gąski włóż do sitka albo durszlaka i przelej zimną wodą. Następnie przełóż do miski i posyp ok. czterema łyżkami mąki (w zależności od ilości grzybów). Ostrożnie mieszaj dłońmi, aby wszystkie grzyby oblepiły się mąką, zwłaszcza część z blaszkami. Ponownie przełóż je na sito i wypłucz dokładnie pod kranem w zimnej wodzie. Piasek oraz ściółka spłyną razem z mąką.

Dowiedz się więcej na temat: grzyby | zbieranie grzybów

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje