Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Osiem sposobów na użycie proszku do pieczenia

Zazwyczaj służy do wypieków, ale bywa także pomocny w różnych pracach domowych. Podpowiemy ci, jak jeszcze można go wykorzystać.

Ma wiele cennych właściwości. Świetnie wchłania wilgoć, dezynfekuje, zmiękcza, neutralizuje kwasy i ściera zanieczyszczenia. Dlatego też może się przydać w wielu sytuacjach.

1. Zwalcza mrówki i karaluchy

Reklama

 Posyp miejsce wędrówek owadów, a gdy jest ich  dużo, zmieszaj 2 łyżeczki proszku z 1 l wody i spryskaj. Jeśli nie wiadomo, skąd się  pojawiają, przygotuj pułapkę. Wlej na talerzyk odrobinę miodu, a dookoła rozsyp proszek i zbierz go za 2-3 godziny. W podobny sposób zwalczaj karaluchy, a także mszyce.

2. Wybiela zęby

Świetnie sprawdza się jako preparat do rozjaśniania szkliwa i usuwania kamienia nazębnego. Wetrzyj go szczoteczkę i umyj nią zęby dwa razy w miesiącu. Nie rób tego częściej, aby ich nie osłabić.

3. Rozjaśnia pranie

 Poradzi sobie z poszarzałymi firankami, zszarzałymi ubraniami  czy brudnymi skarpetkami. Wsyp 1-2 opakowania do pralki ze środkiem do prania, a proszek zadziała jak wybielacz.

4. Usuwa plamy

Upora się ze śladami kawy, herbaty, rdzy, potu, smoły, soków i wina. Przygotuj gęstą pastę z proszku do pieczenia i wody, rozprowadź na dane miejsca. Zostaw na kilkanaście minut albo dłużej, zależnie od stopnia zanieczyszczenia, a potem spłucz.  Powtórz w razie potrzeby.

 Zmywa pleśń, wilgoć i trudny do usunięcia brud spomiędzy kafelków. Wykorzystaj go więc do sprzątania kuchni i łazienki. Zmieszaj proszek z odrobiną wody, nanieś i zostaw na godzinę. Aby dotrzeć do zakamarków, użyj szczoteczki do fug albo do mycia zębów.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje