Reklama

Niezwykłe zastosowanie... ziemniaka

Nie tylko do jedzenia...

Odświeży sztućce ze stali nierdzewnej

Zmatowiałe sztućce włóż na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki. Potem sztućce starannie opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.

Zlikwiduje wyświecenia na tkaninie po żelazku

Obierz ze skórki 3 ziemniaki, zetrzyj je na tarce (jak na placki ziemniaczane), a otrzymaną pulpę nałóż na wyświecone miejsca. Przez kilka minut energicznie szoruj szczoteczką do rąk. Resztki ziemniaczanej pulpy usuń, tkaninę wysusz i wyczyść ją suchą szczotką.

Wypierze delikatne ciemne jedwabie

Reklama

Obierz i zetrzyj na tarce 3-4 ziemniaki, dodaj nieco wody (kilka łyżek), zostaw na 2-3 godziny. Odlej sok, pulpę lekko odciśnij przez gazę, w uzyskanym płynie wypierz jedwabną tkaninę.

Pochłonie nadmiar soli w zupie

Do przesolonej zupy wrzuć przekrojonego na pół lub w ćwiartki obranego ziemniaka, po około  10 minutach gotowania wyjmij ziemniaki, które wchłonęły nadwyżkę soli.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy