Reklama

Najlepsze patenty na czyszczenie srebrnych sztućców

Srebro czernieje pod wpływem związków zawartych w powietrzu, no i ściera się w wyniku używania preparatów chemicznych. Nasze babcie znały naturalne sposoby czyszczenia srebrnych sztućców, tac i innych przedmiotów.

Oto one:

Reklama
  • Kąpiel w occie. Przygotuj roztwór z 3 l gorącej wody, 5 łyżek stołowych octu i 4 łyżek stołowych sody oczyszczonej. Doprowadź go do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu włóż do roztworu srebrne sztućce. Pozostaw je na 10 minut. Wyjmij, wypłucz w zimnej wodzie, osusz ściereczką i wypoleruj.  
  • Kąpiel w płatkach mydlanych. Przygotuj mieszaninę z 3 l wody, 2 garści płatków mydlanych i 2 łyżek stołowych amoniaku. Dalej postępuj jak w przypadku kąpieli octowej. 
  • Kąpiel w wywarze szczawiowym. Włóż srebrne sztućce na 10 minut do przecedzonego wywaru po ugotowaniu szczawiu (szpinaku lub rabarbaru). Wyjmij, opłucz, wytrzyj i wypoleruj.
  • Kąpiel w zsiadłym mleku. Włóż srebra do naczynia ze zsiadłym mlekiem, po 10 minutach wyjmij. Nie płucz, jedynie wysusz i wypoleruj.
  • Na poczerniałe srebro działa popiół. Pocieraj sztućce szmatką maczaną w mieszaninie popiołu z popielniczki i paru kropli soku z cytryny.
  • Pocieraj pokryte nalotem sztućce szmatką zmoczoną w denaturacie. Często ją zmieniaj, by nie wcierać brudu w powierzchnię.
  • Poskutkuje też pocieranie wełnianą szmatką maczaną  w mące ziemniaczanej lub zwilżonej sodzie oczyszczonej. Natychmiast spłucz wodą. Nie wycieraj! Odłóż do wyschnięcia w nasłonecznionym miejscu. 
  • Ze zmatowiałymi srebrami poradzi sobie folia aluminiowa. Wyłóż garnek folią aluminiową, nalej zimnej wody i dodaj 2 łyżeczki soli. Zanurz srebra w roztworze na 2-3 minuty. Po wyjęciu opłucz i wysusz.
  • Blask srebrom przywróci skórka od banana. Usuń włókna z jej wewnętrznej strony, a potem pocieraj nią srebra. Gdy skończysz, przetrzyj szmatką.
  • Ugotuj kilka ziemniaków, wyjmij je. Do wywaru włóż srebra. Po godzinie wyjmij i opłucz. D Aby srebra nie ciemniały... często ich używaj. Po umyciu natychmiast wycieraj. Przed schowaniem na dłużej nasmaruj wazeliną i owiń w bibułę i folię, by powietrze nie miało do nich dostępu.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy