Reklama

Mszyce nie lubią ostrych zapachów

Czosnek i cebula to znani wrogowie mszyc.

 6-8 ząbków czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Zalej litrem wody i ostaw na dobę. Jeżeli zużyjesz preparat w ciągu jednego dnia, nie musisz go gotować. Wystarczy, gdy przecedzony wlejesz do spryskiwacza. Gdy chcesz go dłużej przechować, pogotuj go 30 min. i trzymaj w ciemnej butli.

 Dwie obrane i pokrojone duże cebule zalej litrem wody i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie gotuj je na małym ogniu przez 30 minut. Gdy wywar ostygnie, przecedź go. Używaj go nawet przez  2-3 miesiące pod warunkiem, że będzie przechowywany w ciemnym opakowaniu. Możesz go również wykorzystać do oprysków roślin zaatakowanych przez grzyby. 

Reklama

Jeszcze więcej sposobów na mszyce!

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy