Reklama

Mieszaj zioła

​Sama przygotuj przyprawy, dzięki którym idealnie doprawisz różne potrawy. Będą tańsze niż te ze sklepu i zdrowsze, bo bez glutaminianu sodu. Ziarna przypraw utrzyj w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.

Do drobiu

Cztery łyżeczki cząbru, dwie łyżeczki bazylii, jedna łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki papryki, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Jeśli zamierzasz upiec kurczaka, warto wymieszać tę mieszankę z olejem i natrzeć nią mięso godzinę przed pieczeniem.

Do wieprzowiny

Dwie  łyżki słodkiej papryki, łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu oraz po łyżeczce: ostrej papryki, mielonej kolendry, czosnku granulowanego, suszonego rozmarynu, mielonego imbiru, soli i cukru pudru.  

Do ryb

Wymieszaj po miarce (np. łyżeczce): świeżo mielonego czarnego pieprzu, kardamonu, gałki muszkatołowej, anyżu oraz nasion kopru włoskiego. Pamiętaj, by przy przyrządzaniu ryby dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pietruszkę oraz koperek. 

Do ziemniaków

Łyżka soli, cztery łyżeczki tymianku, po dwie łyżeczki: mielonej kolendry, majeranku, słodkiej papryki, granulowanego czosnku, po łyżeczce: rozmarynu, koperku i świeżo mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki zmielonego kminku i 1/4 łyżeczki ostrej papryki. Ta przyprawa idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków (obrane i pokrojone w plasterki obsypujemy mieszanką przypraw, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 min w temp. 180°C). 

Zobacz także: 

Reklama



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy