Reklama

Reklama

Łatwe wycinanie dyni

W kuchni zrobimy z niej zupę. A z jej skórki niech powstanie listopadowa ozdoba mieszkania.

Przygotowanie dyni

Z wymytej, wysuszonej dyni średniej wielkości odcinamy czapeczkę z ogonkiem. Drylujemy wnętrze łyżką do zupy. Żeby było łatwiej, brzeg łyżki ostrzymy kamieniem szlifierskim. Usuwamy jak najwięcej miąższu, także z czapeczki - niech zostanie skórka. Dzięki temu ozdoba długo będzie świeża, a wycinanie łatwe.

Reklama

Narzędzia


Skrobaczką do ziemniaków można ścinać pasma skóry, które wykorzystamy do udekorowania dyni w formie np. loków. Ołówkiem wyrysujmy wzory. Nożyk o wąskim czubku posłuży do wycięcia misternych wzorów, bruzd i otworów. Pistolet do klejenia na ciepło potrzebny będzie do przystrojenia całości.

Wycinanie


Wzory wycinamy, zaczynając od ich środka, w literę V. Otwory podobnie, w końcowym etapie je zaokrąglamy. Pasma skórki mocujemy wykałaczkami. Kolorowe guziki naklejamy na wierzch czapeczki na ciepło. Ozdobę ustawiamy w suchym i przewiewnym miejscu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje