Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kuchnia bez plam

Jeśli na płytkach w kuchni są tłuste plamy lub rdza, zmieszaj w równych ilościach sól emską z płynem do mycia naczyń. Taka mieszanka dobrze radzi sobie nawet z bardzo starym brudem. Jakie jeszcze triki sprawdzą się w naszej kuchni?

Bąbelki na stal

Aby stalowy zlew lśnił czystością, niepotrzebne są żadne chemiczne środki czyszczące. Po prostu polej go wodą sodową i wytrzyj do sucha miękką ściereczką. Woda sodowa pomoże wyczyścić żeliwne garnki. Wystarczy wlać ją do środka ciepłego naczynia. Szumiące "bąbelki" ułatwią usunięcie przypalonych resztek.

Ocet, woda i drewno

Reklama

Na drewnianej desce do krojenia niemalże zawsze zostają plamy i... bakterie. Usuniesz jedne i drugie octem i wodą utlenioną. Najpierw wytrzyj deskę papierowym ręcznikiem zamoczonym w occie, a następnie drugim kawałkiem ręcznika zamoczonym w wodzie utlenionej (roztwór 3-procentowy).

Soda na blaty

Jeśli na jasnym blacie kuchennym masz trudną plamę, np. po herbacie lub buraczkach, pomoże pasta do czyszczenia z sody i wody (2:1). Jeśli masz bardziej uporczywe zabrudzenia, dodaj do pasty kilka kropli chlorowego wybielacza. Aby nie spowodować odbarwień, natychmiast spłucz blat gorącą wodą z mydłem.

Kubek z kwaskiem

Herbata i kawa często pozostawiają na filiżankach, szklankach czy kubkach bardzo nieestetyczny nalot. Aby się z nimi uporać, wyszoruj je zmywakiem obficie posypanym kwaskiem cytrynowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje