Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kuchenne noże: Jak wybrać najlepsze?

Możesz mieć ich kilkanaście, ale jeśli nie zajmujesz się zawodowo gotowaniem, wystarczą cztery.

Do pieczywa

Powinien bez trudu pokroić na cienkie kromki nie tylko bagietkę, ale także duży bochenek wiejskiego chleba. Przy wyborze zwróć szczególną uwagę na: długość ostrza - optymalna to 18-20 cm; ząbkowanie - piłka bardzo ułatwia krojenie uginającej się pod naciskiem, chrupiącej skórki; materiał, z którego wykonano ostrze - stal jest niedroga i można ją ostrzyć; klinga ceramiczna nie wymaga ostrzenia, ale przy upadku może się złamać; rękojeść - sprawdź, czy dobrze leży w dłoni.

Szefa kuchni

Reklama

Poradzi sobie z każdym kuchennym zadaniem. Jego klinga, dość szeroka, powinna mieć 20-25 cm długości. Duży nóż szefa kuchni musi być bardzo ostry.

Tępe są niebezpieczne, bo łatwo ześlizgują się podczas krojenia. Możesz nim siekać, szatkować i ciąć na cienkie plastry mięso, warzywa oraz owoce. Precyzyjnie posieka też czosnek, koperek, natkę. Bez trudu oddzielisz nim mięso od kości i wyfiletujesz ryby. Warto zapłacić więcej za markowy, dobrej jakości nóż szefa kuchni, bo bardzo ułatwia przyrządzanie potraw.

Dowiedz się więcej na temat: Dom | kuchnia | noże | nóż kuchenny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje