Reklama

Reklama

Kuchenka mikrofalowa: Wady i zalety

Kuchenka mikrofalowa w wielu domach jest niezbędnym urządzeniem służącym do podgrzewania jedzenia. Okazuje się, że to praktyczne rozwiązanie ma kilka wad. Czy warto więc kupić kuchenkę mikrofalową?

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

W kuchence mikrofalowej znajduje się magnetron, który wytwarza fale elektromagnetyczne. Cząsteczki wody, cukru oraz tłuszczu pochłaniają elektrofale, które wnikają do produktu na głębokość ok. 2.5 cm. W ten sposób cząsteczki jedzenia zostają wprowadzone w ruch. Prowadzi to do podgrzania produktu, ze względu na wytworzone tarcie podczas zderzenia cząsteczek. Cały proces nie zapewnia równomiernego podgrzewania. Rozwiązaniem jest obrotowy talerz umieszczony w mikrofali, który usprawnia jednakowe podgrzanie. 

Zalety kuchenki mikrofalowej

Reklama

Jedną z zalet kuchenki mikrofalowej jest możliwość szybkiego przygotowywania posiłków. Ponadto urządzenie kusi wieloma funkcjami. Niektóre z kuchenek zapewniają ustawienia temperatury podgrzewania, w szybkim tempie rozmrażają, a nawet mają funkcję grilla. 

Kuchenka mikrofalowa jest stosunkowo tanim urządzeniem, a jej cena uwarunkowana jest przede wszystkim od zaawansowania funkcji. Kolejną zaletą są jej wymiary, które sprawiają, że zmieści się ona nawet do najmniejszej kuchni. Ponadto podgrzewanie potraw w piekarniku lub za pomocą kuchenki gazowej jest zdecydowanie dłuższe niż za pośrednictwem kuchenki mikrofalowej. 

Coraz częściej przeciwnicy kuchenek mikrofalowych twierdzą, że przyczyniają się one do strat składników odżywczych w podgrzewanej potrawie. Warto jednak zauważyć, że gotowanie, pieczenie i smażenie również się do tego przyczynia i to w większym stopniu niż podgrzewanie za pomocą kuchenki mikrofalowej.

Jakie wady ma kuchenka mikrofalowa?

Jedną z wad kuchenki mikrofalowej jest wpływ na smak podgrzewanych potraw. Zdecydowanie różni się on od smaku posiłków podgrzewanych w piekarniku lub klasycznej kuchence gazowej. Dodatkowo nie wszystkie produkty można podgrzać za pomocą fal elektromagnetycznych. Nie zaleca się podgrzewania surowego jajka. Grozi to wybuchem skorupki i uszkodzeniem mikrofali.

Kuchenka mikrofalowa powinna służyć podgrzewaniu wcześniej przygotowanych potraw, a nie do ich przyrządzania. Wszystko przez to, że istnieje ryzyko nierównomiernego podgrzewania. W związku z tym nie powinno się przyrządzać drobiu, mięsa mielonego lub potraw na bazie jajek w mikrofali. Istnieje ryzyko, że w niepodgrzanych częściach potrawy przeżyją bakterie szkodliwe dla zdrowia. 

Kuchenka mikrofalowa wiąże się również z pewnymi trudnościami dotyczącymi czyszczenia. Jej budowa sprawia, że niektóre zakamarki są trudno dostępne, przez co ciężko je dokładnie umyć.

Kuchenki mikrofalowe są idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zaoszczędzić czas na przygotowywaniu posiłków i wolą odgrzać wcześniej przygotowaną potrawę. Ich wygląd sprawia, że pasują do każdej kuchni, zarówno tej klasycznej, jak i nowoczesnej.  

Czytaj więcej:

Eurowizja 2021. Elena Tsagrinou podpaliła scenę. Skandalistka z Cypru z piosenką "El Diablo" wygra konkurs? [WIDEO]

Indukcja a kuchenka gazowa: Wady i zalety

Sara Egwu James po "The Voice Kids" przeszła śmiałą metamorfozę. Jest nie do poznania!

Rafał Brzozowski przerwał milczenie po odpadnięciu z Eurowizji. Jak komentuje brak awansu?



Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje