Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Które sałaty są najzdrowsze

​Sezon dla miłośników zielonych liści w pełni. Jednak sięgając po nie, warto sugerować się nie tylko smakiem, ale również ich wartością odżywczą. W skrócie - najsłabiej pod tym względem wypada sałata lodowa, a najlepiej - wszelkie odmiany cykorii oraz mało popularna rukiew wodna.

Niezależnie jednak, na którą się skusisz, pamiętaj o kilku wskazówkach. Staraj się unikać gotowych mieszanek w folii. Takie pakowanie przyspiesza rozwój pleśni. 

Reklama

Kupujesz świeżą sałatę? Usuwaj z niej głąb. Gromadzą się w nim nawozy. 

Im ciemniejsze liście, bardziej luźne i z otwartymi liśćmi, tym więcej mają substancji odżywczych. Rada: aby sałata dłużej poleżała w lodówce, zanurz ją na godzinę w wodzie. Potem ją odsącz, zawiń w ściereczkę i do lodówki. 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje