Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krucha prawda

Poznaj tajemnice kruchego ciasta. Cukiernik podpowiada, co robimy źle. Kluczową rolę odgrywają produkty.

Najważniejsze, by kruche ciasto było idealne, to zachowanie złotych proporcji mąki do masła i cukru. Zapamiętaj wzór 3:2:1. 

Reklama

Jeśli użyjesz 30 dag mąki, masła powinno być 20 dag, a cukru 10 dag (nie dodaje się go do wypieków słonych). Mąka nie może być zawilgocona, trzeba ją więc przesiać. Najlepsze ciasto wychodzi z krupczatki lub typu 500. 

Masło wybieraj z jak najwyższą zawartością tłuszczu. Przed użyciem mocno je schłodź, by dawało się siekać.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje