Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Królowa łez i jej zastosowanie

Doceniamy jej walory smakowe. Jednak nie zdajemy sobie sprawy, że łupina cebuli może śmiało konkurować z warzywem. Jak maksymalnie wykorzystać to, co stworzyła natura?

Zdrowo i praktycznie

Reklama

Cebula to bogactwo witamin i minerałów. Sięgaj po nią codziennie, a unikniesz wielu chorób.   

Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi dobrego (HDL).

Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów, m.in. piersi. Szczególnie cenna jest czerwona cebula, ponieważ zawiera bardzo dużo kwercetyny i antocyjanów, które ograniczają wzrost i rozwój komórek rakowych.

Surowa lub duszona pomaga pozbyć się zaparć. Skuteczny jest też wywar z cebuli.

Okłady z rozgotowanej cebuli przyspieszają gojenie się wrzodów, czyraków, zmian trądzikowych i ran.

Systematyczne jedzenie surowej cebuli obniża poziom cukru we krwi.

Przy stłuczeniach i obiciach przykładaj surowa cebulę. Obrzęk zniknie. 

Dowiedz się więcej na temat: cebula | łupiny cebuli | skórka cebuli | farbowanie jajek | Wielkanoc

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje