Reklama

Kalendarz ogrodowy: Luty

Końcówka kalendarzowej zimy to dobry moment na wysiew warzyw na rozsadę, cięcie owocowych drzew i krzewów oraz planowanie nasadzeń rabatowych.

Wysiew na rozsadę

W drugiej połowie lutego wysiej nasiona warzyw do ziemi próchniczej, lekkiej, pulchnej, z dodatkiem torfu i piasku. Sadzonki ustaw na jasnym, słonecznym parapecie południowego okna.

Podłoże musi być stale lekko wilgotne - spryskuj je wodą ze spryskiwacza, by nie wypłukać nasion. 

Po dwóch lub trzech tygodniach od wschodu siewki przepikuj do docelowych pojemników: obficie podlej, podważ patyczkiem lub specjalnym pikulcem. Te o słabych korzonkach wyrzuć. Zroś podłoże.

Dynia i ogórek źle znoszą pikowanie - wysiewaj je od razu do doniczek. 

Reklama

Cięcie jabłoni

Wczesną wiosną skróć przyrosty jednoroczne, odcinając powyżej trzeciego pąka. Usuń gałęzie starsze niż czteroletnie.

Jabłoń najlepiej owocuje na dwu-, trzy- i czteroletnich przyrostach, dlatego ich nie wycinaj. 

Latem trzeba prześwietlić koronę po to, aby słońce docierało do wewnętrznych partii drzewa i owoce dojrzewały równomiernie. Systematycznie usuwaj wilki (długie pędy jednoroczne rosnące pionowo w górę).


Szczepienie drzew

Wierzchołek pędu podkładki oraz dolną część zraza zetnij gładko pod ostrym kątem. 

Dolna część cięcia zraza ma się znajdować pod oczkiem, a górna nad oczkiem (oczko ma być na środku cięcia). 

Powierzchnie cięcia podkładki i zraza muszą być idealnie dopasowane - od tego zależy dobre zrośnięcie się pędów. 

Podkładkę ze zrazem ściśle połącz i zwiąż paskiem folii do szczepień. Miejsce szczepienia posmaruj maścią ogrodniczą - zabezpieczy je przed nadmiernym parowaniem wody z rany i dostawaniem się chorobotwórczych patogenów. 

Przytnij zraz, pozostawiając nad miejscem szczepienia cztery oczka. Miejsce cięcia zabezpiecz maścią ogrodniczą. 

Zaszczepione drzewko owocowe przechowuj w wilgotnym piasku, w zimnej piwnicy aż do wiosny, kiedy je posadzisz. Latem przetnij wiązania, aby zapobiec ich wrzynaniu się w korę grubiejącego pędu. 

Bielenie pni drzew owocowych

Chroni je przed pęknięciami kory i ranami zgorzelinowymi, a w efekcie - przed przemarznięciem. 

Bielić drzewka można już w grudniu, ale najbardziej optymalny czas to od 8 do 23 stycznia (w nocy jest mróz, zaś w dzień słońce mocno nagrzewa korę). Ostatni moment na bielenie, przy założeniu, że zima jest łagodna, to od 24 stycznia do 15 lutego. Zabieg zbyt późno wykonany nie przyniesie spodziewanych efektów.

Mleko wapienne (kilogram wapna palonego rozrób z pięcioma litrami wody) lub lekko rozcieńczoną farbę emulsyjną nakładaj na pień drzewa dużym pędzlem z miękkim włosiem. Chociaż ze względów estetycznych maluje się pień ze wszystkich stron, to znaczenie ma jego południowa strona, od której najbardziej się nagrzewa, przez co wzrasta ryzyko uszkodzenia kory. 

Drzewa bieli się w suchy, pochmurny i bezwietrzny dzień przy temp. powyżej 4ºC. Przy częstych opadach atmosferycznych bielenie trzeba powtórzyć. Aby przyczepność mleka wapiennego była większa i nie spłukiwało się, do mieszanki warto dodać trochę krochmalu z mąki ziemniaczanej albo gliny.  

***Zobacz także***


Planowanie rabaty

Zachowaj zasadę piętrowości: z tyłu posadź wysokie byliny i krzewy, z przodu - niskie krzewinki obwódkowe, które zaznaczą linię rabaty, oddzielając ją od trawnika. 

Lukę między wysokimi i niskimi gatunkami wypełnić mogą: lawenda (na słoneczną rabatę), trawy ozdobne (miskanty, rozplenice) lub szybko rozrastające się byliny: jeżówka, liliowiec, ostróżka, floksy.

Podział dojrzałych bylin

Pod koniec lutego można wykopać i podzielić dojrzałe kępy bylin. Wykop je szpadlem lub widłami, starając się wydobyć z ziemi jak największą część bryły korzeniowej. 

Rozdziel kępę - rękoma lub widłami. Usuń stary, zdrewniały środek. Młodsze części rośliny wsadź do gruntu i podlej.

Takie odmładzanie szczególnie służy kosaćcom i bodziszkom.

Pamiętaj na koniec lutego

Przekop rabaty, zasil je organicznym nawozem - obornikiem lub torfem. 

Wytnij odrosty korzeniowe w jagodnikach, bo powodują osłabienie krzewów i wpływają na słabszy plon. 

Kiedy temperatura przekroczy 6ºC, wykonaj oprysk brzoskwini przeciw kędzierzawości liści oraz śliw przeciw torbieli śliwy. 

Zdejmij okrycia zimowe bylin i krzewów. Przy ciepłej pogodzie możesz zacząć odkrywać kopczyki przykrywające róże.

Przytnij krzewy, które kwitną na pędach wytworzonych w danym sezonie, np. tawułę gęstokwiatową i japońską oraz hortensję bukietową i drzewiastą. 

Uformuj łozy owoconośne u winorośli, zanim rozpocznie się tzw. płacz łozy, czyli wyciek soków z rośliny. Jeśli sok zaleje pąki, to wystartują zbyt późno albo nie uformują się właściwie. 

Wysiej pietruszkę, seler korzeniowy do gruntu. Siewy przykryj agrowłókniną. 

Usuń części roślin z objawami szarej pleśni oraz zimowania przędziorków, mączlików i wciornastków. 

Zetnij miskanty przed wegetacją, żeby później nie uszkodzić młodych pędów. 

Na przełomie lutego i marca wykonaj cięcie formujące krzewów iglastych: cisów, jałowca, żywotników.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: Ogród
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy