Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak wykorzystać organiczne odpady?

Nie wyrzucaj ani resztek jedzenia. Sprawdź, jak możesz je wykorzstać w domu.

Skorupki jaj

Reklama

Zmielone w młynku do kawy i nasypane na zmywak pomogą wyczyścić przypalone garnki i nie podrażnią skóry dłoni. Są też doskonałym nawozem dla roślin doniczkowych. A dodane do kawy przed jej zaparzeniem złagodzą smak napoju. Sprawią, że będzie mniej gorzki i kwaśny.

Skórki cytrusów

Wysuszone i zmielone w młynku skórki z pomarańczy, cytryn lub limonek świetnie nadają się do aromatyzowania ciast i deserów. Można także dodawać je do herbaty.

Obierki z jabłek

Można przyrządzić z nich zdrowy napój. Zalane wodą i ugotowane z laską cynamonu oraz skórką cytryny zastąpią herbatę. Świetnie smakują z odrobiną cukru lub miodu.

Nawóz z utylizatora

Organiczne resztki, których nie da się wykorzystać, można przetworzyć w domowym utylizatorze. Urządzenie jest dość drogie, ale kości kurczaka, fusy z kawy, herbaty itp. przerabia na suchy proszek, który można wsypać do doniczki jako nawóz.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje