Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak wyczyścić piekarnik na błysk?

Często brakuje ci czasu, siły albo nie pamiętasz o tym, aby myć go po każdorazowym użyciu. Jak najlepiej to zrobić?


Od czego zacząć

Reklama

Zanim przystąpisz do mycia, okruchy, np. po pieczeniu ciasta, zmieć szczotką. Wyjmij wszystkie półki i namocz je w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, pozostawiając w zlewie, misce lub brodziku.

Ocet

Chcesz tylko odświeżyć piekarnik lub nie dopuścić do zaschnięcia resztek jedzenia? Użyj mieszanki wody i octu (w proporcji 1:1) albo przetrzyj szmatką z samym octem. Aby wyczyścić zapuszczony ruszt, zanurz go na trzy godziny w miseczce z wrzątkiem i octem (1:4).

Papka z sody

Jeżeli piekarnik jest przypalony, przygotuj miksturę. Zmieszaj cztery łyżeczki sody oczyszczonej, łyżkę octu i wody tak, aby otrzymać miękką papkę. Dużo starsze, zabrudzone miejsca dodatkowo przetrzyj solą, która usunie stwardniałe zanieczyszczenia. 

Nałóż mieszankę na całość ściereczką lub szczoteczką do zębów i pozostaw na chwilę. W tym czasie umyj przygotowane wcześniej półki, a w razie potrzeby spryskaj je octem przelanym do atomizera. Po kilku minutach rozetrzyj papkę w całym piekarniku, dodając trochę wody lub octu. Po usunięciu zaschniętych, chropowatych miejsc umyj go wilgotną szmatką. 

Folia aluminiowa

Gdy z powodu silnych zabrudzeń nie jesteś w stanie pozbyć się spalenizny, wyłóż folią dno piekarnika. Potem używaj go jak zwykle. Zanieczyszczenia wkrótce zmienią się w popiół, który usuniesz zmiotką lub wilgotną ściereczką. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: piekarnik | czyszczenie piekarnika

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje