Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak przechowywać żywność

​Przedstawiamy pięć głównych zasad przechowywania jedzenia w lodówce. Warto się z nimi zapoznać.

Wędliny paczkowane 

Reklama

Po otwarciu przepakuj je w papier. W plastikowych opakowaniach (torebkach, pudełkach) zdecydowanie szybciej się psują. 

Sery 

Nie przechowuj ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dłużej zachowają świeżość jeśli mogą "oddychać". Idealne są dla nich pojemniki z regulowaną dziurką w środku. Jeśli ser jest na tacce, po otworzeniu lekko odchyl folię. 

Sery białe najlepiej przechowuj w szklanym pojemniku lub miseczce. 

Kapusta kiszona 

Jeśli kupiłaś ją w torebce lub plastikowym wiaderku, przepakuj ją do słoika i szczelnie zakręć lub do szklanej miseczki i przykryj talerzykiem. Kwaśne produkty mogą wchodzić z plastikiem w szkodliwe reakcje.

Jaja, jogurty, wędliny, ciasta 

Umieszczaj je na środkowych lub wyższych półkach. Temperatury panujące w tej części lodówki (4-8°C) są najlepsze dla tego typu produktów. Świeże mięso i ryby Przechowuj je na dolnej półce (nad szufladami do warzyw i owoców). To najzimniejsze miejsce w lodówce.

Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Masło, wędliny, sery układaj więc z brzegu półek. Dzięki temu od razu je wyjmiesz - skrócisz czas otwarcia drzwi lodówki (to wpływa na jej energooszczędną pracę). 

Zobacz także: 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje