Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak odróżnić jajko gotowane od surowego?

Połóż je na blacie i spróbuj, czy się kręci. Wprawione w ruch jajko gotowane obraca się dookoła swej osi, surowe prawie natychmiast przestaje się obracać. Co jeszcze warto wiedzieć o jajkach?

Reklama

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

  • Włóż je do garnuszka i zalej sporą ilością zimnej wody - świeże jajko pozostanie na dnie, niezbyt świeże podniesie się szerszą stroną do góry, nieświeże natomiast wypłynie na powierzchnię.
  • Potrząśnij jajkiem - jeśli jest świeże, nie będzie słychać żadnego dźwięku. Nieświeże jajko wyda głuchy, delikatnie chlupoczący dźwięk.
  • Wybij jajko na talerzyk. Jeśli jajo jest świeże, jego białko, jędrne i zwarte, grubą warstwą będzie przykrywać żółtko.

Aby skorupki jajka podczas gotowania nie pękały

  • Wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Do gotowania większej ilości jaj użyj sporego rondla lub garnka. Chodzi o to, aby jajka nie stykały się ze sobą i nie obijały się o siebie.
  • Grubą igłą nakłuj skorupki u podstawy (szerszy koniec jajka). Jeśli nie jesteś pewna, która to strona, zanurz jajko w wodzie: szersza strona, w której znajduje się komora powietrzna, powinna lekko unieść się ku górze.
  • Do wody, w której będziesz gotować jajka, dolej łyżkę stołową octu. Nawet jeśli skorupka pęknie, ocet zapobiegnie wylaniu się białka.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje