Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak mrozić warzywa i owoce

Używaj do tego celu specjalnych woreczków.

Dzięki nim zyskasz w zamrażarce więcej miejsca. Są mrozoodporne i trwałe, w przeciwieństwie do zwykłych foliowych torebek, które nie są odporne na długotrwałe działanie niskiej temperatury, więc zapasy mogą się w zamrażarce rozsypać. Produkty do mrożenia podziel na większe i mniejsze porcje. Do woreczków o pojemności 500 ml można włożyć owocową mieszankę akurat na jeden koktajl, zaś do dwulitrowego - warzywa, które w całości wsypiesz do garnka i ugotujesz zupę dla rodziny.

Reklama

Wybieraj tylko świeże, dojrzałe owoce, warzywa i zioła. Owoce po umyciu i osuszeniu należy odszypułkować. Miękkie (jagody, truskawki) lepiej mrozić w pojemnikach.

Większość warzyw przed zamrożeniem należy zblanszować. Warzywa zanurza się we wrzątku na nie dłużej niż dwie minuty, a następnie przelewa lodowatą wodą i studzi. Dzięki temu zachowują one barwę i aromat, a ponadto pozbawisz je w ten sposób chemicznych zanieczyszczeń po opryskach.

Blanszować należy brokuły, kalafiory, fasolkę szparagową, marchew, por, groszek cukrowy, kalarepę, bób, buraki, botwinkę, szparagi i szpinak. Nie trzeba blanszować dyni, cukinii, bakłażana, pieczarek oraz ziół.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje