Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak czyścić przypalone garnki

Nie musisz ich szorować przez pół dnia! Są lepsze sposoby.

1. Ze stali nierdzewnej 

Reklama

Wsypać pół paczki sody oczyszczonej i powoli zalać 3 litrami gorącej wody. Po 10 minutach przypalenizna zejdzie. 

2. Teflonowe i emaliowane 

Zalać wodą (0,5 l) wymieszaną z solą (3 łyżki), zostawić na 12 godzin. Potem gotować 10 minut, przestudzić, dodać łyżkę płynu do naczyń, przetrzeć gąbką. 

3. Żeliwne 

Wetrzeć w przypalone miejsce trochę soli i posmarować powierzchnię olejem. Odczekać godzinę, zmyć wszystko wodą z płynem do mycia naczyń i dokładnie opłukać.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje