Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak czyścić przypalone garnki

Nie musisz ich szorować przez pół dnia! Są lepsze sposoby.

1. Ze stali nierdzewnej 

Reklama

Wsypać pół paczki sody oczyszczonej i powoli zalać 3 litrami gorącej wody. Po 10 minutach przypalenizna zejdzie. 

2. Teflonowe i emaliowane 

Zalać wodą (0,5 l) wymieszaną z solą (3 łyżki), zostawić na 12 godzin. Potem gotować 10 minut, przestudzić, dodać łyżkę płynu do naczyń, przetrzeć gąbką. 

3. Żeliwne 

Wetrzeć w przypalone miejsce trochę soli i posmarować powierzchnię olejem. Odczekać godzinę, zmyć wszystko wodą z płynem do mycia naczyń i dokładnie opłukać.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje