Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak czyścić kuchenne przedmioty

Są takie przedmioty w kuchni, których czyszczenie sprawia nam kłopot i zabiera dużo czasu. Niepotrzebnie! Dzięki kilku prostym metodom usuwanie z nich zabrudzeń będzie o wiele łatwiejsze.


Karafki i butelki

Reklama

Brudny osad w szklanej karafce albo butelce o długiej, wąskiej szyjce możesz zlikwidować, używając skorupek jaj. Rozkrusz je na drobne kawałki i wsyp do naczynia. Następnie zalej gorącą wodą z octem (1:1). Potrząsaj naczyniem tak długo, póki osad nie zniknie. Zamiast skorupek możesz też użyć ryżu.

Miedź i srebro

Miedziane naczynia (np. kawiarkę) szybko doczyścisz wodą z gotowania ziemniaków. Ugotuj je (w łupinach) i wodę zlej. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż skwaśnieje. Podgrzej ją lekko i umyj nią naczynie. Natomiast srebrne sztućce znów będą jak nowe, jeśli włożysz je na 30 minut do kwaśnego mleka. Po tej kąpieli wypłucz je ciepłą wodą i wypoleruj do sucha.

Drewniana deska

Jeżeli na drewnianej desce pojawiły się nieestetyczne ciemne plamy, namocz ją na noc w wodzie z octem (1:2), a potem wypłucz i wytrzyj do sucha. Gdy jest wypaczona, przywrócisz jej pierwotny kształt, jeśli namoczysz ją w ciepłej wodzie, a następnie położysz na równej powierzchni i przyciśniesz ciężkim przedmiotem, np. garnkiem pełnym wody.

Triki na tarkę

Chcesz szybko pozbyć się z tarki resztek żółtego sera? Po prostu zetrzyj na niej kostkę cukru. Aby zapobiec pomarańczowym plamom, np. po starciu marchewki, przed użyciem natrzyj tarkę olejem jadalnym. Jeśli tarka się stępiła, wystarczy w kierunku przeciwnym do tarcia przetrzeć ją drobnoziarnistym papierem ściernym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje