Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jajko od skorupki

​Nie wyrzucaj skorupek jaj. Jeśli chcesz je wykorzystać dla zdrowia, kupuj jajka od szczęśliwych kur. Nie będzie w nich szkodliwych dodatków. Poza tym ich szerokie zastosowanie może cię zaskoczyć.

Zasilą rośliny 

Pokruszone i wymieszane z glebą skorupki są doskonałym nawozem, zarówno dla roślin doniczkowych, balkonowych, jak i ogrodowych. Mają bardzo dużo wapnia i innych soli mineralnych, które odżywiają rośliny i zwiększają ich odporność na szkodniki. Skutecznie odkwaszają również glebę. Mogą być stosowane do nawożenia wszystkich roślin, ale szczególnie tych, które nie lubią kwaśnej ziemi. Są to m.in.: lawenda, czarny bez, pomidory, kapusta, fasola, cukinia.

Wzmocnią kości 

Wapń ze skorupek jest też doskonale przyswajany przez nasz organizm. Przygotuj z nich proszek i dodawaj do jogurtu, wypieków, past kanapkowych itp. Wybieraj skorupki jajek zniesionych przez kury z chowu ekologicznego, ponieważ zawierają najwięcej cennych dla zdrowia składników. Kilka dokładnie umytych sztuk zalej wrzącą wodą i gotuj 5 minut. Następnie przełóż do piekarnika i wysusz w temperaturze ok. 100°C. Tak przygotowane zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu na proszek. Jedz łyżeczkę dziennie. W skorupkach jaj znajduje się nie tylko wapń, ale także cynk, fluor, siarka oraz krzem, które korzystnie wpływają na stan kości, zębów, włosów, paznokci i skóry. 

Reklama

Ulepszą kawę 

Jeśli nie odpowiada Ci kwaskowy smak kawy, pozbądź się go dzięki skorupkom jajek. Zmielone w młynku lub drobno potłuczone wsyp do kawy przed zaparzeniem i dokładnie wymieszaj. Oczywiście, przedtem przygotuj je w taki sposób, jak opisano obok. To bardzo ważne, ponieważ na skorupkach jajek mogą znajdować się groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. Aby odkwasić kawę i złagodzić nieco jej gorzki smak, wystarczy wsypać pół łyżeczki rozdrobnionych skorupek na filiżankę napoju. 

Wyszorują i upiorą 

Usuną przypalenia i tłuste osady z naczyń. Pokrusz drobno 2-3 skorupki, nałóż na zmywak i dodaj odrobinę płynu do mycia naczyń. W ten sposób wyczyścisz naczynia ze stali nierdzewnej i emaliowane. 

Pozbędziesz się też osadów po herbacie i kawie ze ścianek kubków oraz filiżanek. Uwaga! Nie szoruj skorupkami garnków, ani patelni pokrytych powłoką antyprzywieralną. Możesz natomiast dodać je do prania białych rzeczy, np. firanek, gdy zszarzeją. Pokruszone włóż np. do skarpetki i zawiąż, a potem wrzuć do bębna. Pranie odzyska biel.

Wyczyszczą zęby 

Zmielone na pył skuteczniej usuną osad nazębny niż sama pasta, a zawarty w nich fosfor i fluor wzmocnią szkliwo. W skorupkach jest też sporo cynku, który hamuje rozwój drobnoustrojów i zapobiega tworzeniu się płytki bakteryjnej. 1/4 szklanki zmielonych w młynku do kawy skorupek wymieszaj z trzema łyżkami oleju kokosowego, dodaj pięć kropli olejku miętowego i dokładnie wymieszaj. Przełóż do słoiczka. Miksturą myj zęby trzy razy w tygodniu. 

Jedz jajka na zdrowie

Możesz jeść je codziennie, bez obawy, że podniosą poziom cholesterolu i zwiększą ryzyko udaru lub zawału. Są zdrowe, warto włączyć je do diety. W żółtku znajduje się cholina (witamina B4), która wspomaga pracę mózgu. Szczególnie korzystnie działa na obszar związany z pamięcią. Cholina kontroluje też pracę serca, mięśni i obniża poziom cholesterolu. Poza tym jajka zawierają luteinę, która poprawia wzrok i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Są dobrym źródłem selenu, regulującego pracę tarczycy, chroniącego komórki przed toksynami, zmniejszającego ryzyko wystąpienia nowotworów i zapobiegającego depresji. 

Zobacz także:





Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje