Reklama

Jabłko – poznaj jego mocne strony

Nie wyrzucaj skórek, bo świetnie nadają się na peelingi i maseczki. W sąsiedztwie jabłka warzywa dłużej zachowują świeżość, a owoce szybciej dojrzewają

Przedłuży trwałość

Włóż jabłko do koszyka lub skrzynki z ziemniakami. Owoc ten wytwarza etylen, roślinny hormon, który spowalnia kiełkowanie kartofli. Uwaga! Ziemniaki nie mogą znajdować się w foliowej siatce. Z połówką jabłka przechowuj też drożdżowe i biszkoptowe ciasto. Obydwa wypieki szybko schną, a przekrojone jabłko spowolni ten proces. Jeśli włożysz kawałek jabłka do torebki ze zbrylonym cukrem i szczelnie ją zamkniesz, po dwóch dniach cukier znów będzie sypki. 

Przyspieszy dojrzewanie

Zielone banany, twarde gruszki, mango i awokado szybciej będą nadawały się do jedzenia, gdy położysz je obok jabłek. Najlepiej włóż je razem do papierowej torby. Wystarczy jedno jabłko na 3-4 inne produkty. Już następnego dnia banany zaczną zmieniać kolor na żółty. Mango i awokado potrzebują trochę więcej czasu (2-3 dni). Ten sam etylen, który zapobiega kiełkowaniu kartofli, przyspiesza dojrzewanie innych produktów. Im bardziej dojrzałe jabłko, tym więcej wydziela etylenu. 

Reklama

Rozświetli cerę

Nie wyrzucaj skórek od jabłek. Dobrze wysusz je w piekarniku, a potem zmiel w młynku do kawy i przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Jabłkowy proszek dodawaj do domowych maseczek (łyżeczka na pół szklanki naturalnego twarożku lub gęstego jogurtu). Miksturę nałóż na umytą twarz i pozostaw na 15 minut. Potem spłucz ciepłą wodą. Maseczka świetnie nawilża, oczyszcza i rozświetla skórę. Witaminy i minerały zawarte w jabłku wygładzają zmarszczki i opóźniają powstawanie nowych. Jabłkowego proszku możesz też używać zamiast peelingu. Wystarczy wymieszać go z żelem do mycia twarzy (łyżeczka zmielonych skórek na łyżkę żelu). 

Odświeży powietrze

Skórki z jabłek świetnie nadają się też do przygotowania domowego odświeżacza powietrza. Do litra wody wrzuć skórki z 2 jabłek, dodaj laskę cynamonu, 3-4 goździki i 2 łyżki octu jabłkowego. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu. Mieszkanie wypełni zapach świeżej szarlotki. 

Odżywi włosy

Ze skórek możesz zrobić domowy ocet jabłkowy i używać go do płukania włosów. Zapewni im intensywniejszy połysk i lepszą miękkość niż drogie balsamy. Pomoże też zwalczyć łupież, wzmocni cebulki i zahamuje wypadanie włosów. 

Jakie jabłka wybierać?

Najlepsze są oczywiście te, które najbardziej ci smakują. Kupując jabłka warto jednak zwrócić uwagę na: kolor owocu, pochodzenie i wygląd. Jeśli wybierasz czerwone jabłka, zdecyduj się na najciemniejszy odcień czerwieni. Zawierają bowiem najwięcej odżywczych składników. Jabłka w supermarketach od wielkich producentów często mają więcej pestycydów w skórce niż uprawiane w małych gospodarstwach. Lepiej więc obrać je przed jedzeniem. Dobrych jabłek szukaj na bazarach, w sklepach z ekologiczną żywnością, bezpośrednio u rolników i w małych warzywniakach. Nie wkładaj do koszyka obitych i uszkodzonych owoców, bo są mniej wartościowe. Omijaj też te z brązowymi plamkami. Przebarwienia spowodowane są rakotwórczą patuliną (toksyną z pleśni), która przenika do środka. 

Zobacz także: 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy